Tik Tok Facebook WhatsApp Instagram

Neurodermitis ili atopijski dermatitis česta je i kronična upalna bolest kože koja se najčešće javlja u djece, ali i odraslih osoba sklonih alergijama (tj. kod djece u čijoj obitelji već ima oboljelih od alergije)

Simptomi

Crvenilo i svrbež kože, suha koža sa suhim ljuskavim osipom. Kod djece se neurodermitis najčešće javlja na licu, a zatim na potkoljenicama, pregibu koljena te na nadlakticama i pregibu lakta, na vratu… Zbog svrbeža, oboljeli se češu te koza puca, javljaju se ranice, ragade, vodeni mjehurići, a to je onda podloga i za sekundarnu gljivičnu ili bakterijsku infekciju. Kod djece se javlja poremećaj sna, promjene raspoloženja i umor, no tih simptoma nisu pošteđeni ni roditelji. Liječenje je dugotrajno pa roditelje i pacijente treba upoznati s aspektima bolesti, tijekom bolesti i liječenjem.

Neurodermitis je alergijska bolest (iako je točan uzrok ipak nije potpuno poznat), a najčešći alergeni su pelud, kućna prašina, grinje, dlaka životinja, perje, bjelanjak jajeta i mlijeko, razni aditivi i konzervansi. Tijekom odrastanja djeca razvijaju jači imunitet pa bolest najčešće i spontano nestaje u dobi od 3-6 godina. Kod odraslih osoba, neurodermitis jako ovisi i o stresu koji naravno pogoršava stanje.

error: Content is protected !!