Tik Tok Facebook WhatsApp Instagram

Ozon je bezbojan plin oštra mirisa, visokoaktivni oblik čistog kisika koji dolazi u obliku nestabilne molekule s tri atoma kisika O3. Stvara se u gornjim slojevima atmosfere pod utjecajem ultraljubičastih zraka i njegova glavna funkcija je da nas štiti od štetnog UV zračenja. Otkriven je polovicom 19. stoljeća otkada se koristi u medicinske ili higijenske svrhe. Ozon djeluje na širok spektar bolesti, uništava patogene organizme i jača imunološki odgovor tijela, a njegova upotreba je bezbolna i sigurna.

Primjena mu je raznovrsna i kreće se od bakterijskih i virusnih bolesti, regeneracije tkiva, kod hernije diska u ortopediji, kardiovaskularnih bolesti i problema s cirkulacijom, artritisa, malignih tumora, raka, limfoma, leukemije, hepatitisa, herpesa, akni, upala, gljivica, rana i opekotina, alergija, reume, artritisa, gangrena, dermatoloških bolesti, koristi se i za smanjenje kolesterola u krvi te u stomatologiji protiv karijesa, a ima terapeutske učinke kod više od 150 bolesti.

Kad tijelo liječi samo sebe

Veliki broj bolesti nastaje prvenstveno zbog nedostatka kisika u tkivima zbog akumulacije toksina u tijelu. Terapija ozonom odstranjuje toksine iz organizma, smanjuje upalu, regulira pH tkiva i aktivira cirkulaciju u oštećenom području, odnosno, omogućuje tijelu da iscijeli samo sebe. Osim što se radi o učinkovitoj, radi se i o potpuno bezbolnoj i sigurnoj terapiji za pacijente.

Ozonoterapija ili terapija ozonom, sve se češće koristi u modernoj medicini, posebno kod regeneracije oštećenih tkiva i ubrzanja cijeljenja. Budući da svako oštećeno tkivo pokazuje slabu zasićenost kisikom, nakon aplikacije ozona stanice asimiliraju kisik, koji je od vitalne važnosti za njihovo obnavljanje, i vraćaju se u primarno stanje zdravlja i ravnoteže. Bezbolan i prirodan tretman ozonom pomaže kod operativnog oporavka i liječenja brojnih ozljeda i bolesti, kod zacjeljivanja rana te smanjuje oticanje i bol. Ozon ima pozitivan utjecaj čak i na tumore jer stimulira imunološki sustav, oksigenaciju i protok krvi u tkivu.

Ozonoterapija potiče rad imuniteta u borbi protiv infektivnih bolesti, povećava opskrbljenost stanice kisikom, povećava protok krvi u tkivima, djeluje na otpuštanje staničnih faktora rasta i stimulira regeneraciju oštećenih tkiva te dramatično smanjuje ili čak potpuno eliminira bol djelujući na receptore boli.

Nikola Tesla – genij koji je patentirao ozonator

Otac ozonoterapije, njemački kemičar Christian Friedrich Schönbein otkrio je 1840. godine na Sveučilištu u Baselu plin neobično svježeg mirisa.

Nazvao ga je po grčkom nazivu za snažan miris, ozein, koji nastaje kod udara groma za vrijeme jakih oluja. Taj miris ne dolazi od samog ozona, već od elektrona koji se oslobađaju za vrijeme brzih kemijskih promjena.

Jednako kao i u prirodi, medicinski ozon nastaje prolaskom kisika kroz uređaj u kojem zbog elektromagnetskog polja visoke frekvencije, dolazi do razdvajanja kisika na atome i nastanka smjese kisika i ozona koja se koristi u terapijske svrhe. Zanimljivo je kako je baš naš genij Nikola Tesla prvi patentirao ozonator u SAD-u 1896. godine te osnovao kompaniju Tesla Ozone Company koja je patentirala brojne izume na bazi ozona, a ozonirao je i maslinovo ulje koje je prodavao liječnicima. Krajem 19. stoljeća ozon se koristio i za dezinfekciju pitke vode, a tijekom Prvog svjetskog rata za
dezinfekciju dvorana za operacije i kirurških instrumenata te za dezinfekciju rana i sprječavanje upala.

Danas se provodi sve više istraživanja i kliničkih ispitivanja ozona u cijelome svijetu te objavljuju brojni znanstveni radovi koji dokazuju korist ozona. Osnivaju se i profesionalna medicinska ozonoterapijska udruženja diljem svijeta s krovnim udruženjem Međunarodnim znanstvenim odborom za ozonoterapiju (International Scientific Committee on Ozonotherapy – ISCO3), kako bi se znanstveno utvrdili i standardizirali principi korištenja ove učinkovite terapije.

Široka primjena ozona

Neke od dodatnih blagodati ozona su da potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica čime omogućuje visoku razinu kisika u krvi, utječe na razvoj i širenje raka i tumora, čisti arterije te ublažava bolesti srca i krvnih žila razlažući naslage u žilama, pospješuje metabolizam i uporabu energije u organizmu ubrzavajući ciklus limunske kiseline (Krebsov ciklus), a provode se i studije o njegovu utjecaju na HIV, SARS i brojne druge bolesti.

Liječnici danas koriste ozon za liječenje bolesti iz područja dermatologije, gastroenterologije, gerontologije, intenzivne njege, ginekologije i porodništva, neurologije, onkologije, ortopedije, proktologije, radiologije, reumatologije, kirurgije, urologije sve do kozmetike i estetske medicine i dr.

Primjena ozona je lokalna, koristi se u plinovitom obliku za uništavanje patogenih mikroorganizama, ozonirana ulja se koriste za kožne probleme, ozonirana voda u stomatologiji, može se izravno injektirati u tkivo ili zglobove, ili se krv ozonira te potom vraća u venu.

Ozonoterapija može imati i nuspojave kao što su peckanje i crvenilo na mjestima primjene, a u literaturi se najčešće spominje štetan utjecaj ozona na respiratorni sustav ako se on udiše. U svakom slučaju, želite li koristiti ozonoterapiju potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

error: Content is protected !!